In gesprek met..Iedere week op 'Sinterklaas-woensdag' verschijnt er op deze pagina en op onze Facebook-pagina een gesprek met een persoon betrokken bij de optocht van Sinterklaas in Den Haag Zuidwest.


Sinterklaas, komende zaterdag komt u naar Den Haag Zuidwest. Kunt u eerst nog een beetje uitslapen?
Helaas kan ik komende zaterdag niet uitslapen. Ik moet met de Pieten al vroeg op om alles voor te bereiden voor de optocht. We moeten de zakken vullen met strooigoed, de wagens van de optocht voltanken en ik moet er natuurlijk voor zorgen dat alle Pieten er goed uit zien om met alle lieve kinderen op de foto te kunnen. We komen tenslotte om 10.30 uur al aan in het eerste winkelcentrum, de Dierenselaan – Apeldoornselaan.

Is het niet erg vermoeiend zo’n lange dag met al die kinderen?
Dat valt wel mee, na al die jaren zijn de Pieten en ik wel iets gewend. Wij worden heel erg vrolijk van al die lachende kinderen en doen het met veel plezier. Maar na het laatste bezoek, aan winkelcentrum Leyweg, gaan wij met zijn allen wel even bijtanken om vervolgens ’s avonds de daken weer op te gaan om alle kinderschoenen te vullen.

Sinterklaas, u gaat wel met de tijd mee met uw eigen Facebook-pagina?
Uiteraard! Wij moeten wel op de hoogte blijven van de laatste trends. Gelukkig heb ik een Facebook-Piet die mij helpt, want in mijn eentje zou ik er waarschijnlijk niet uitkomen. Het lijkt mij erg leuk als ouders de foto’s van hun kinderen met mij of de Pieten op mijn Facebook pagina plaatsen, dan heb ik de rest van het jaar een aandenken aan Den Haag Zuidwest.

Kost zo’n optocht niet heel veel geld en raakt uw geld nooit op?
Zo’n optocht kost inderdaad een hoop geregel en geld. Gelukkig hebben we veel sponsors in Den Haag Zuidwest die bijdragen om mijn komst mogelijk te maken. Het zijn teveel sponsors om op te noemen, kijk daarom op onze website voor een overzicht van alle sponsors die mijn komst mogelijk maken. Tijdens de optocht hebben wij mooie spandoeken aan de wagens hangen met de logo’s van alle sponsors. Bij deze wil ik de sponsors nogmaals bedanken, want de optocht in Den Haag Zuidwest zou ik niet willen missen.

Mag u zelf ook altijd uw schoen zetten?
Helaas niet, de Pieten hebben het te druk met het vullen van alle kinderschoenen om mijn schoen ook nog te kunnen vullen. Soms blijft er wel eens een pepernoot achter in de zak van Piet, die stop ik stiekem wel eens in mijn mond. Bedankt Sinterklaas voor dit interview, tot komende zaterdag 22 november in de vijf winkelcentra van Den Haag Zuidwest!
Jullie zijn al een tijdje druk bezig met de voorbereidingen voor deze tocht door Den Haag Zuid West. Verloopt alles naar wens?
Henk: Tot nu toe ondervinden we geen problemen. Voor de dag zelf is Rob van den Berg de coördinator om alles in goede banen te leiden met zijn hulppieten. Hij regelt dit al 5 jaar naar volle tevredenheid en daar hebben we dus niet veel omkijken naar. Ook onze taken; het financiele plaatje, de sponsoring en de PR hebben we al 5 jaar onder controle maar we proberen uiteraard ieder jaar weer te verbeteren.
Steffen: Ieder jaar gaat er weer veel tijd zitten in het benaderen van sponsors, het financiele plaatje moet natuurlijk wel kloppen. Zowel mijn vader als ik hebben een eigen winkel, dus is het soms lastig plannen om het e.e.a. te bespreken. Er gaat een hoop vrije tijd zitten in het organiseren van deze optocht, maar voor ons voelt het als een hobby.

Meestal is zo'n evenement als dit afhankelijk van sponsoring. Is dat bij de optocht door Den Haag Zuidwest ook zo?
Steffen: Ja, zonder sponsors zou deze optocht door Den Haag Zuidwest niet mogelijk zijn. De vijf winkelcentra dragen hun steentje bij middels een vaste bijdrage, maar het ontbrekende deel moet altijd ingevuld worden door sponsoring. Gelukkig hebben we het ook dit jaar weer voor elkaar kunnen krijgen om genoeg sponsors binnen te halen.
Henk: Gelukkig krijgen we ook een bijdrage vanuit de Gemeente, want anders wordt het wel een probleem om deze leuke optocht door Den Haag Zuid West te organiseren.

Wat hebben jullie de sponsors te bieden?
Henk: Wij hebben een aantal vaste sponsorpakketten opgesteld waar uit gekozen kan worden. Wij bieden de sponsors advertenties in de Zuidwester Krant, een spandoek in de optocht en een vermelding op onze website. Nieuw dit jaar is dat je voor een klein bedrag van € 25,- 'vriend' kan worden van Sinterklaas in Den Haag Zuidwest.
Steffen: Er zijn ook genoeg sponsors die eigenlijk niet eens iets terug verwachten. Deze ondernemers zijn enthousiast over de optocht en beseffen dat hun sponsoring kan bijdragen aan een geweldig kinderfeest.

Hebben jullie ook een website en Facebook?
Steffen: Sociale media en internet zijn onmisbaar in deze tijd. Op www.sinterklaasindenhaagzuidwest.nl staat het schema met de aankomsttijden per winkelcentrum vermeldt. Op deze site zijn ook de foto's terug te vinden die deze dag gemaakt worden en de foto's van voorgaande jaren.
Henk: Bezoek ook eens de Facebook pagina van Sinterklaas in Den Haag Zuidwest, die hebben we vorig jaar voor het eerst opgezet en brengt nieuwtjes en berichten omtrent de organisatie en aankondiging van de optocht.

Zijn jullie zelf ook aanwezig tijdens de optocht?
Steffen: Ja natuurlijk, al ben ik op deze dag lastig te herkennen tussen al die maffe pieten, muziekpieten en uitdeelpieten.
Henk: Helaas ben ik gebonden aan onze winkel Grijspaardt Lijsten. Ik kan er af en toe even tussen uit in mijn eigen winkelcentrum om wat foto's te maken. De rest moet ik helaas meemaken vanaf fotomateriaal. Maar als ik alle vrolijke gezichten op deze foto's zie ben ik er van overtuigd dat het ook in de andere winkelcentra een geslaagde optocht is!

Tot slot, wat willen jullie zelf in je schoen krijgen?
Henk: Ik zou graag een nieuwe bril willen.
Steffen: Ik ben gek op fondant muizen, daar kun je mij heel erg blij mee maken.
Gert-Frank je bent al jaren als politieagent betrokken bij de Sinterklaas optocht door Den haag Zuidwest. Wat vind je van de optocht door Den Haag Zuidwest?
Het is mooi om te zien dat de winkeliers in Den Haag Zuidwest zich gezamenlijk inspannen om de Sinterklaasoptocht te realiseren. Elk jaar weer is het een groot evenement waar heel veel mensen op af komen. Ik zie op die dag alleen maar blije gezichten en niet alleen van de kinderen. Mensen verschijnen op de balkons of voor de ramen van hun woning als de stoet langs rijdt, er wordt gezwaaid en geroepen naar Sinterklaas en de Pieten. Als je denkt dat het Sinterklaasfeest alleen een feest is voor de kinderen, dan wordt je op zo’n dag toch op andere gedachten gebracht.

Wat zijn de taken van de agenten op deze dag om alles in goede orde te laten verlopen?
De taak voor ons als politie op de dag van de intocht is, zorgen dat de optocht ordelijk kan verlopen. We moeten daarbij opletten dat er geen gevaar ontstaat voor het publiek langs de route en op de stoplocaties. Je zult begrijpen dat een stoet met een lengte van 75 meter, met daarin grote voertuigen gevaar kan opleveren voor de mensen langs de stoet. Tevens is het begeleiden van de stoet door de straten en over de grote kruisingen een taak waar ik met 5 collega's de handen vol aan heb. Op de stoplocaties zorgen wij met de Pieten ervoor dat "vervelende" bezoekers naar de achtergrond worden verplaatst, waar zij vermanend worden aangesproken op hun gedrag.

Hoe komen jullie? Met de motor, fiets of auto en hoeveel agenten zijn er op deze dag aanwezig?
We zijn tijdens de optocht met 6 politiemensen aanwezig. Deze zijn onderverdeeld in 2 motorrijders, twee bikers en twee agenten te voet.

Zijn er veel kinderen en ouders etc. aanwezig in de vijf winkelcentra?
Ik heb nooit geteld hoeveel bezoekers er tijdens de optocht aanwezig zijn op de stoplocaties en langs de route, maar ik denk dat het er wel eens zo rond de 4000 kunnen zijn.

Jullie hebben zeker je handen vol aan al die maffe pieten?
De zwarte pieten zijn ondeugende jongens en meisjes. Ze klimmen overal op en willen met iedereen op de foto. Het gebeurt regelmatig dat ik via de portofoon spreek met de organisatie en er 10 pieten om je heen komen staan en herrie maken door te toeteren, waardoor je niets kunt verstaan. Daarna krijg je een hand pepernoten en vertrekken ze weer. Ook hoor je plots "FOTO" roepen en springen er pieten op je af en draperen zich om je heen voor een foto. Je schrikt je rot, maar wel leuk.

Wat zou jij graag in je schoen willen krijgen?
Nou, daar vraag je me wat! Je kunt mij wakker maken voor Italiaans ijs, maar in een schoen wordt het een beetje een rotzooitje.
Raymond, je bent al sponsor sinds het bestaan van de optocht vanwaar deze vrijgevigheid?
De optocht door Den Haag Zuidwest speelt zich voornamelijk af in de vijf winkelcentra die bezocht worden. Rako levert in de diverse winkelcentra de feestverlichting, om de winkelcentra een gezellige aanblik te geven tijdens de komende feestdagen. Onze diensten zijn net als de optocht door Den Haag Zuidwest sfeer verhogend en daar dragen wij dus graag ons steentje aan bij. Zonder sponsors zou deze optocht niet mogelijk zijn.

Levert Rako alleen feestverlichting, of doen jullie nog meer?
We verzorgen niet alleen feest- en kerstverlichting maar daarnaast verzorgt RAKO stroomvoorzieningen op een tal van evenementen en hebben wij de beschikking over een moderne vloot verhuurbare aggregaten, en ruimstrekkende voorraad kabels en verdeelkasten.

Sta je zelf ook langs de route van de optocht door Den Haag Zuidwest op zaterdag 22 november?
Helaas niet, wij zijn op dit moment erg druk met het ophangen van de diverse feest- en kerstverlichting omdat iedereen graag op tijd klaar wil zijn voor de feestdagen. Het is wel erg jammer dat ik er niet bij kan zijn, want als ik de foto’s van afgelopen jaren zie op de website www.sinterklaasindenhaagzuidwest.nl dan zie ik dat ik een erg druk en gezellig evenement moet missen.

Kun jij potentiele sponsors vertellen waarom zij deze optocht moeten sponsoren?
Je maakt niet alleen een heleboel kindertjes, opa’s en oma’s en ouders blij, maar je krijgt er ook nog het nodige voor terug. Zo kom je twee weken op rij in de Zuidwester Krant, krijg je je logo op een spandoek in de optocht en op de website. Al draait sponsoring natuurlijk niet om wat je er voor terugkrijgt, maar wat er met je sponsoring gedaan wordt.

Tot slot, wat zou jij graag in je schoen willen hebben?
Ik zou graag nog vele jaren mooie projecten willen hebben in Den Haag en omstreken.
Piet, zijn jullie er al klaar voor om alle cadeautjes goed af te leveren?
We moeten met de Pieten nog een hoop regelen, maar in Den Haag Zuidwest komen alle cadeautjes gegarandeerd op tijd aan!

Moeten jullie alle cadeautjes zelf inpakken?
De inpakpieten moeten een heleboel cadeautjes inpakken, maar gelukkig krijgen we ook de hulp van een aantal winkeliers uit Den Haag Zuidwest die de cadeautjes ingepakt in cadeaupapier bij ons afleveren.

Welke Pieten komen er allemaal naar Den Haag Zuidwest?
Er komen een heleboel verschillende Pieten naar Den Haag Zuidwest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muziek-Pieten, dans-Pieten, uitdeel-Pieten en een heleboel maffe-Pieten. Er komen zoveel Pieten dat alle kindertjes met een of meerdere Pieten op de foto kan. Wij als Pieten zullen uiteraard proberen niemand over te slaan!

Zijn er alleen mannelijke pieten of ook vrouwelijke pieten?
Er komen zowel mannelijke als vrouwelijke Pieten naar Den Haag Zuidwest. Een aantal vrouwelijke Pieten komen een half uur voordat Sinterklaas aankomt met de Kwibus om dansjes te doen met alle kindertjes die op Sinterklaas staan te wachten.

Komen de auto’s van de optocht ook uit Spanje?
Omdat we met de boot komen kunnen we onze eigen auto’s uit Spanje niet meenemen. Gelukkig zijn er een aantal vriendelijke sponsors die ons op zaterdag 22 november hun voertuig uitlenen, waardoor we met een spectaculaire stoet voertuigen naar de vijf winkelcentra kunnen komen.

Hoe bezorgen jullie de cadeautjes als er geen schoorsteen is?
Dat kan ik helaas niet verklappen, maar alle Zwarte Pieten hebben een geheime manier om alsnog alle kinderschoenen te kunnen vullen!
Vorig jaar ben je bij de optocht van Sinterklaas door Den Haag Zuidwest geweest, hoe vond je het?
Ik vond het heel leuk. Ik stond met papa en mama te wachten op Sinterklaas toen er een hele bus vol dans- en muziekpieten aankwam. Na dat ik een heleboel leuke dansjes heb mee gedaan met de Pieten kwam Sinterklaas. Ik heb de Sint zelfs een hand kunnen geven en ben met hem op de foto gegaan.

Kom je dit jaar weer naar de optocht kijken op zaterdag 22 november?
Ja, ik heb er al heel veel zin in. Ik ga een tekening maken voor Sinterklaas en ik wil weer met hem op de foto. En ik hoop dat ik een heleboel pepernoten krijg van de Pieten.

Weet je al in welk winkelcentrum je naar de optocht gaat kijken? De Dierenselaan/Apeldoornselaan, Leyenburg, Almeloplein, Betje Wolffstraat of de Leyweg?
Dat weet ik nog niet, dat ligt er aan waar papa en mama boodschappen gaan doen. Maar ik hoop natuurlijk dat we naar alle vijf de winkelcentra gaan om naar de optocht te kijken!

Laatste vraag, wat zou jij graag in je schoen willen hebben?
Ik zou graag Sims4 in mijn schoen willen hebben. Ik ben helemaal gek van dat spelletje. Achterop mijn tekening voor Sinterklaas ga ik mijn wenslijstje schrijven zodat Sinterklaas precies weet wat ik graag wil hebben.
Hallo Rob, jij coördineert de Sinterklaas optocht door Den Haag Zuid West, wat komt hier allemaal voor kijken?
Er komt heel veel bij kijken om dit unieke Sinterklaas evenement voor Den Haag Zuidwest te organiseren. In de maand juli begint het al met de aanvraag voor vergunningen en het overleggen met de gemeente, daar gaat erg veel tijd in zitten.

Ook met het vastleggen van alle vervoermiddelen, muzikanten en danspieten moet je snel zijn, de mooiste wagens en de beste muziekpieten zijn altijd snel volgeboekt. Het is het ieder jaar weer een uitdaging om alle pieten te voor zien van een mooi pak. Vorig jaar waren dat 120 pakken!

De vele kindertjes langs en in de winkelcentra staan altijd met hun handjes klaar om pepernoten en schuimpjes te ontvangen. Bijna 400 kilo wordt er uitgedeeld door de Pieten! Om al dat strooigoed bij elkaar te krijgen is een echte uitdaging.

Soms moet ik helaas hulppieten teleurstellen die graag mee willen doen met de optocht. Helaas kunnen wij niet alle pieten de kans geven, omdat wij maar een beperkt aantal deelnemers aan de optocht mogen toelaten. Mocht er nog een hulppiet meelezen, aanmelden mag altijd! Ieder jaar krijgen nieuwe pieten en kans om mee te doen met deze optocht. Net als voorgaande 5 edities gaan wij, met de vele vrijwilligers er weer een uniek evenement van maken.

Neemt Sinterklaas dit jaar weer zoveel pieten mee?
Deze vraag heb ik bij Sinterklaas neergelegd en het exacte aantal kon de Sint mij nog niet vertellen. Op meerdere locaties door het hele land zijn heel veel pieten actief. Hij gaat proberen om speciaal voor Den Haag Zuidwest wat extra pieten vrij te maken om aan deze optocht mee te laten doen.

Komen de dans en muziekpieten dit jaar ook weer?
Wij kunnen gelukkig melden dat heel vroeg dit jaar er contact is geweest met de piet planner, deze piet planner heeft 25 danspieten en 60 muziekpieten ingepland om met de optocht in Den Haag Zuidwest mee te doen. Ik ben heel blij dat wij toestemming hebben van Sinterklaas dat deze pieten weer mee mogen doen. Sinterklaas bedankt hiervoor.

Moet Sinterklaas zich zorgen maken, of loop je gewoon op schema met de voorbereidingen op zijn komst?
Sinterklaas hoeft zich totaal geen zorgen te maken, alles loopt op schema. De afgelopen 5 jaar heeft de Sint het erg naar zijn zin gehad en hij is heel blij om de lieve kindertjes weer te mogen bezoeken in Den Haag Zuidwest.

Laatste vraag, wat zou jij graag in je schoen willen hebben?
Als ik mijn schoen zet stop ik er altijd een tekening voor Sinterklaas en een winterpeen voor Amerigo in, dan hoop ik natuurlijk op een heel groot cadeau. Als ik dan echt mag kiezen, zou ik graag een uitnodiging willen krijgen om een bezoek te brengen aan Sinterklaas in Spanje, lijkt mij zooooo leuk.
Frans, jullie zijn met de Zuidwester Krant al jaren betrokken bij de optocht in Den Haag Zuidwest, wat is hier de reden van?
Vanaf het moment dat wij geďnformeerd werden dat vijf winkelcentra een intocht speciaal voor Escamp gingen organiseren waren wij direct enthousiast. Het is een uniek concept waarvan het succes in de afgelopen zes jaar al is bewezen.

Niets is leuker dan heel veel blije kinderen en ouders in Escamp tijdens de optocht massaal de Sint en zijn Pieten zien te verwelkomen.

Er verschijnt altijd een speciale Sinterklaas editie van de Zuidwester Krant, denk je dat Sinterklaas die speciale editie ook leest?
Dat weet ik wel zeker want dat heeft de Sint ons verteld. Hij vertelde de aanbiedingen in de Sinterklaas editie van de ondernemers in de gaten te houden zodat de Sint ook voordelig zijn inkopen door de Pieten kan laten doen in Zuid-West Den Haag.

Ben je, buiten de inbreng van de Zuidwester Krant, verder nog betrokken bij de optocht?
Ja absoluut. Mijn collega's en ik helpen al vanaf de eerste intocht met het zoeken naar sponsors. Verder stellen wij ieder jaar onze bedrijfsbus aan de Sint en zijn Pieten ter beschikking om ook logistiek ons steentje bij te dragen.

Tot slot, wat hoop jij in je schoen te vinden?
Ik heb weinig wensen maar een overheerlijke verse amandelletter is altijd welkom.
Sinterklaas, ook dit jaar komt u weer naar Den Haag Zuidwest. Heeft u er al zin in?
Uiteraard heb ik daar net als de voorgaande jaren heel veel zin in. Alle pieten doen hun uiterste best om alles goed voor te bereiden voor mijn komst naar de vijf winkelcentra; Dierenselaan/Apeldoornselaan e.o, Leyenburg, Almeloplein, Betje Wolffstraat en de Leyweg. Wij worden altijd heel erg vriendelijk ontvangen in Den Haag Zuidwest door alle lieve kinderen en hun ouders.

Het wordt ieder jaar drukker in Den Haag Zuidwest, heeft u nog wel tijd voor alle kinderen?
Er komen ieder jaar steeds meer kinderen met hun ouders naar de vijf winkelcentra, maar ik doe mijn uiterste best om alle kinderen een hand te geven en via mijn Pieten te voorzien van een handje pepernoten.

Sinterklaas, komt u dit jaar met Amerigo?
Hoewel Amerigo het altijd erg leuk vind om met mij mee te gaan, kan hij helaas niet mee naar de vijf winkelcentra. Ik kom met mijn speciale Sinterklaas-auto, zodat ik kan uitstappen om dichter bij de kinderen te kunnen zijn, zodat alle ouders eventueel een foto kunnen maken van mij of de Pieten.

Is er al bekend op welke dag u naar Den Haag Zuidwest komt?
Dit jaar kom ik op zaterdag 22 november naar Den Haag Zuidwest. De website-Piet heeft een speciale website gemaakt waarop de exacte route en tijden te zien zijn, namelijk www.sinterklaasindenhaagzuidwest.nl. Om al onze voorbereidingen in de gaten te houden is de Facebook-Piet druk bezig geweest met een eigen Facebook-pagina. Bekijk onze voorbereidingen op www.Facebook.com/SinterklaasDenHaag.


Sponsors


Tijdschema Zat. 25-11-2017


Dierenselaan - Apeldoornselaan
Aankomst 10.30 uur
Vertrek 11.30 uur
Winkelcentrum Leyenburg
Aankomst 11.40 uur
Vertrek 12.25 uur
Winkelcentrum Betje Wolffstraat
Aankomst 12.35 uur
Vertrek 13.35 uur
Winkelcentrum Hoge Veld
Aankomst 13.50 uur
Vertrek 14.35 uur
Winkelcentrum Leyweg
Aankomst 14.50 uur
Vertrek 15.50 uur

Een half uur voor de komst van Sinterklaas bezoekt de Kwibus met dans- en muziekpieten ieder winkelcentrum.